ASP-scriptieprijs

Sinds 2016 werd door de Stichting Beer Impuls jaarlijks een scriptieprijs voor masterstudenten uitgereikt. Het doel van deze prijs is het constructief bijdragen aan de ontwikkeling van jong talent op het gebied van rechtshulp aan slachtoffers van personenschade. 

Vanaf 2024 is de organisatie en uitreiking van deze prijs overgenomen door de ASP. Het organiseren van de scriptieprijs past in de doelstellingen van de ASP, waarmee ook zij hoopt bij te dragen aan de ontwikkeling van jong talent op het gebied van rechtshulp aan kwetsbare slachtoffers van personenschade.

ASP scriptieprijs

 

De winnaars van deze prijs zijn:

2016 - Kirsten Maes (Universiteit Utrecht)
De zorgplicht van secundaire, private partijen

2017 - ChiChi de Haan (Universiteit van Amsterdam)
De zorgverlener als tweede slachtoffer

2018 - Idya Karimi (Universiteit Utrecht)
Het verlies van arbeidsvermogen van jonge kinderen in het personenschaderecht

2019 - Valérie Beulen (Maastricht University)
De Hoge Raad en het beschermingsbereik voor particuliere medebezitters van gebrekkige roerende zaken: the damage lies where it falls?

2020 - Dominique van Grootveld (Universiteit van Amsterdam)
Aansprakelijkheid rondom ketenzorg

2021 - Charlotte van Goch (Vrije Universiteit)
Verhalen van schade (verhouding tussen de visie van verzekeringsprofessionals en slachtoffers op de letselschadeprocedure en op de behoeften van slachtoffers van letsel)

2022 - Levi Boor (Erasmus Universiteit Rotterdam)
Vergoeding van gederfde zwarte inkomsten

2023 - Lusan Derksen (Radboud Universiteit Nijmegen)
Een onderzoek naar de zorgplicht van de werkgever jegens (on)gevaccineerde werknemers.

2024 - Rosalba van Tilburg (Universiteit Utrecht)
De 'alles-of-niets-benadering' bij alternatieve causaliteit

Per aangeschreven vakgroep kan één scriptie aan het bestuur worden voorgelegd door een vertegenwoordiger van die vakgroep. Bij de beoordeling van de inzendingen zal worden gelet op:

  • relevantie voor de personenschadepraktijk;
  • taalvaardigheid;
  • originaliteit;
  • creativiteit;
  • de vernieuwende inzichten die uit de scriptie blijken.

Het ASP-bestuur anonimiseert de ontvangen scripties. Deze scripties worden vervolgens beoordeeld door de jury. Die stelt eerst een top drie samen, uiteindelijk wijst de onafhankelijke jury ook een winnaar aan.

De winnaar van de scriptieprijs ontvangt een geldbedrag van € 1.750. De vakgroep die de winnende scriptie heeft ingezonden, ontvangt eenzelfde bedrag om te besteden aan onderwijsdoeleinden op het gebied van aansprakelijkheid en personenschade.

De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens het jaarlijkse ASP Congres. De auteurs van de drie geselecteerde scripties wordt gevraagd om een korte presentatie te geven (van circa vijf minuten) over hun scriptie. Daarna zal de jury de winnaar bekend maken. De presentatie door de auteur van de scriptie wordt zeer gewaardeerd, maar vormt geen onderdeel van het juryoordeel.