Letselschade is de lichamelijke of geestelijke schade die u lijdt naar aanleiding van bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een arbeidsongeval of een medische fout. Het regelen van een letselschadezaak is in veel gevallen een gecompliceerd proces met aanhoudende discussies waarbij emoties hoog kunnen oplopen.
ASP in de pers met betrekking tot de vliegramp MH 17
Geplaatst op
18-07-2014
Op 17 juli is vlucht MH17 (Malaysia Airlines) neergestort in Oekraïne op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Aan boord waren 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Onder de passagiers waren 196 Nederlanders.
1. NOS, 18 juli 2014, Schadeclaim MH17 hoeft niet snel
De nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp hebben twee jaar de tijd om een schadeclaim in te dienen. Dat zegt Veeru Mewa van de letselschadeadvocatenverenigingen LSA en ASP.
Hij roept de familie en vrienden van de passagiers van MH17 op om eerst de tijd te nemen om te rouwen en informatie te verzamelen. Hij waarschuwt de nabestaanden om niet zomaar met partijen in zee te gaan die juridische bijstand bieden.
Onmiddellijke hulp
Internationale verdragen verplichten de luchtvaartmaatschappij om onmiddellijke hulp en bijstand te verlenen aan de nabestaanden. Malaysia Airlines maakte bekend om voorlopig 5000 dollar uit te keren om de eerste kosten te dekken. Hoeveel Malaysia Airlines daarna nog zal uitkeren is niet bekend. Die luchtvaartmaatschappij is in ieder geval verplicht om tot zo’n 114.000 euro de schade te vergoeden aan de familie van de slachtoffers.
Claim
Hoe hoog de claim is die de nabestaanden kunnen indienen, zal verschillen per situatie. Het Nederlands recht kent nauwelijks smartengeld, maar gemiste inkomsten mogen in sommige gevallen bijvoorbeeld wel in de claim worden meegenomen. De luchtvaartmaatschappij keert vermoedelijk ook de compensatie hoger dan 114.000 euro uit, vermoedt hoogleraar verzekeringsrecht Arno Akkermans. Hij zegt dat het “goed gebruik” is in de luchtvaartindustrie dat nabestaanden maar in gesprek hoeven met één partij.
Schuldigen
Achter de schermen zal Malaysia Airlines de kosten proberen te verhalen op diegene die door het onderzoek als de verantwoordelijke voor de crash wordt aangewezen. Ook staten of de Russisch separatisten kunnen aansprakelijk worden gesteld, als ze verantwoordelijk blijken te zijn voor de crash. Of Malaysia Airlines dat geld dan ooit krijgt, is nog maar de vraag. Er moet dan worden uitgevonden hoe de geldstromen van de separatisten lopen.
2. Radio 1, 18 juli 2014, De rechten van nabestaanden vlucht MH 17
Luister hier naar het fragment (start op 24 minuten en 29 seconden)
3. Aasgieren benaderen nabestaanden, Telegraaf Nieuws Telegraaf TV, 25 juli, interview ASP
Twee Amerikaanse letselschade-experts zijn nu al nabestaanden van de aanslag op vlucht MH17 aan het benaderen. Het idee is om een hoge claim neer te leggen bij Malaysia Airlines, maar dat is geen goed idee. Waarom niet ziet u in het Telegraaf TV Nieuws met Maarten Steendam. Het interview kunt u hier terug zien.
4. BNR 25 juli 2015, interview ASP in B.L.T.
Het MH17-vliegtuig is amper een week geleden neergestort, maar nu al melden de zogenaamde ambulance chasers zich op Nederlandse bodem. Deze chasers zijn Amerikaanse advocaten die de nabestaanden van de MH17-ramp juridisch willen bijstaan. Daarbij zijn ze vooral uit op hun schadevergoeding, zegt Veeru Mewa, bestuurlid van de vereniging van slachtoffer advocaten. Het interview kunt u hier terug luisteren.
5. RTL Boulevard, 25 juli 2014, Geen haast met schadeclaim MH17
De nabestaanden van de slachtoffers van vliegramp MH17 hebben twee jaar de tijd om een schadeclaim in te dienen. Dat vertelt Veeru Mewa van de letselschadeadvocatenverenigingen ASP aan RTL Boulevard.
6. Trouw, 28 juli 2014, ‘Pas op voor de buitenlandse ‘no cure, no pay’-advocaat’
Floris van Bodegraven − 28/07/14, 13:55
De Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA) waarschuwt voor buitenlandse advocaten die hoge schadevergoedingen beloven aan de nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne.
De vereniging heeft nog geen signalen ontvangen dat nabestaanden actief worden benaderd, maar weet wel dat verschillende buitenlandse advocatenkantoren interesse hebben in de nabestaanden van de slachtoffers van de crash met vlucht MH17. Veeru Mewa, secretaris bij de Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP): “De laatste dagen kregen we meldingen binnen dat Amerikaanse advocaten contact zoeken met Nederlandse advocaten.”
Volgens Mewa hopen de Amerikaanse advocaten, die vaak beter zijn in luchtvaartrecht dan hun Nederlandse collega’s, dat Nederlandse advocaten hun cliënten aan hen doorverwijzen. Bovendien omzeilen ze zo de
Amerikaanse gedragscode voor advocaten, die stelt dat advocaten slachtoffers en nabestaanden niet mogen benaderen binnen 45 dagen na het ongeval.
No cure, no pay
De Amerikaanse advocaten werken vaak op een ‘no cure, no pay’-basis en beloven hogere schadevergoedingen dan Nederlandse advocaten, vertelt Mewa. “In de Verenigde Staten worden ontzettend veel binnenlandse vluchten gemaakt en de klant is daar juridisch heel goed beschermd. Amerikaanse advocaten hebben vaak meer ervaring met luchtvaartrecht. Het Amerikaans aansprakelijkheidsrecht kent daarnaast hogere schadevergoedingen toe dan het Nederlandse aansprakelijkheidsrecht.
Toch waarschuwt ASP nabestaanden vooralsnog niet in zee te gaan met buitenlandse luchtvaartadvocaten. Mewa: “Ze beloven hogere schadevergoedingen, maar eisen als loon ook een groot deel van de opbrengst. Nederlandse advocaten mogen dat niet, zij worden betaald door de aansprakelijke partij. Uiteindelijk zijn nabestaanden dus slechter af.”
Tijdrovend
Rechtszaken na vliegtuigongelukken zijn complex en tijdrovend, vertelt Mewa. “Als advocaat heb je te maken met meerdere verdragen en rechtstelsels van verschillende landen. Bovendien zijn het zaken van een lange adem. Ik was bijna twee jaar fulltime bezig met de Tripoli-vliegramp.”
Bij eerdere vliegrampen met veel Nederlandse slachtoffers doken enkele Amerikaanse advocatenfirma’s ook al op in Nederland. Kort na de ramp met Turkish Airlines in 2009 ging één bedrijf zelfs bij slachtoffers en nabestaanden zelf langs om zo veel mogelijk cliënten te werven.
7. BNR-28 juli 2014, Schadevergoeding nabestaanden vlucht MH17 valt mogelijk tegen, interview met o.a. ASP
Door BNR Webredactie, 28 juli 2014 10:21 AM
De eerste stappen worden gezet in het verhalen van de schade van de vliegtuigramp met vlucht MH17. Het wordt een lang en ingewikkeld proces, waarbij de hoogte van de vergoeding voor de nabestaanden mogelijk lager uit zal vallen dan gewenst.
Cees van Dam, hoogleraar aansprakelijkheidsrecht: “De kosten voor nabestaanden lopen soms in de honderdduizenden euro’s”
De kosten voor nabestaanden kunnen erg hoog zijn, vertelt Cees van Dam, hoogleraar aansprakelijkheidsrecht in Utrecht en Londen: “Soms valt er een kostwinnaar weg, of kunnen mensen een periode niet werken. Dan zijn er de kosten van de begrafenis. Het gaat soms wel om honderdduizenden euro’s.”
Volgens van Dam is het goed dat de discussie rondom overlijdensschade nu weer opgepikt wordt: “Nabestaanden komen regelmatig met lege handen te staan. Er ligt een nieuw wetsvoorstel klaar, waardoor dit beter geregeld kan worden, maar het moet nog door de Eerste en Tweede Kamer. Dat kan jaren duren.”
Verantwoordelijke partij
Nu is het de vraag bij wie de schade verhaald moet worden. Niet alleen de nabestaanden vragen zich dit af. Vliegtuigmaatschappijen hebben reputatieschade opgelopen en het Rijk heeft gigantische kosten gemaakt. Voorlopig worden de meeste claims verwacht aan het adres van Malaysia Airlines. Deze komen vervolgens in een poel met verzekeraars terecht, wat zal zorgen voor een lang ingewikkeld proces.
Ook KLM kan te maken krijgen met claims, of de vliegtuigmaatschappij nu schuld heeft of niet. Vlucht MH17 was een combinatievlucht, daarom kan KLM deels aansprakelijk worden gesteld, waarbij claims tot ongeveer 130.000 euro worden verwacht. Britse advocaten zijn op het moment al bezig met een schadeclaim tegen de Russische president Poetin. Het interview kunt u hier beluisteren: http://www.bnr.nl/nieuws/329805-1407/schadevergoeding-nabestaanden-vluc…
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons secretariaat
Secretariaat:
Postbus 15755
1001 NG Amsterdam
Tel.: 020 – 67 321 99
Fax: 020 – 67 581 63
E-mail: secretariaat@asp-advocaten.nl