Letselschade is de lichamelijke of geestelijke schade die u lijdt naar aanleiding van bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een arbeidsongeval of een medische fout. Het regelen van een letselschadezaak is in veel gevallen een gecompliceerd proces met aanhoudende discussies waarbij emoties hoog kunnen oplopen.
Belastingdienst onderzoekt zwarte inkomsten bij letselschadezaken
Geplaatst op
21-12-2024
De Belastingdienst heeft onlangs, in reactie op een WOO-verzoek dat door de ASP (Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade) is ingediend, een aantal documenten vrijgegeven.
Wat is er aan de hand?
Bij letselschadezaken wordt de schade door verlies van inkomsten vergoed, ook als die schade (deels) wordt aangetoond met inkomsten die voor de aansprakelijkheidscheppende gebeurtenis niet bij de Belastingdienst zijn opgegeven.
Tot nu toe mochten verzekeraars deze zogenaamde 'zwarte inkomsten' niet melden aan de Belastingdienst. In 2004 oordeelde de toenmalige Raad van Toezicht op het Schadeverzekeringsbedrijf dat het doorgeven van fiscaal niet-verantwoorde inkomsten door een verzekeraar aan enige officiële instantie vrijwel nooit gerechtvaardigd is, nu geen wet daartoe dwingt. Een ander standpunt zou de verzekeraar in staat stellen tijdens onderhandelingen ontoelaatbare druk op een benadeelde uit te oefenen (vgl. RvT Verzekeringen 27 januari 2004, nr. 2004/05Mo).
Na een uitspraak in een letselzaak is de belastingdienst opnieuw onderzoek gaan doen. In die uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in 2022 (Hof Den Haag 15 november 2022, ECLI:NL:GHDHA:2022:2673, VR 2022/184 (SIPOR & Achmea/ X)), speelden zwarte inkomsten een rol bij de begroting van de schade door het verlies van verdienvermogen. De ASP hoorde dat er gesprekken liepen tussen de Belastingdienst en verzekeraars. Om haar leden in staat te stellen hun cliënten adequaat te informeren deed de ASP een WOO-verzoek.
Wat staat er in de documenten?
Uit de documenten blijkt dat de Belastingdienst overweegt om vanaf 2025 informatie op te vragen bij verzekeraars over schade-uitkeringen die mede zijn gebaseerd op zwarte inkomsten.
Artikel 53 van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR) biedt de Belastingdienst de mogelijkheid om gegevens op te vragen, mits dit proportioneel en subsidiair is. Hoewel een brede terugwerkende uitvraag voorlopig niet doorgaat, wordt gekeken naar manieren om in de toekomst gerichte informatie op te vragen. Het beleid van de Belastingdienst bevindt zich aldus nog in een voorbereidende fase. Maar is gericht op het ontwikkelen van een werkbare aanpak, die voldoet aan wettelijke verplichtingen en rekening houdt met de beperkingen en zorgen van verzekeraars. Dit gebeurt in overleg met het Verbond van Verzekeraars.
Wat betekent dit voor slachtoffers?
Voor slachtoffers blijft het belangrijk dat ze een eerlijke schadevergoeding krijgen, ongeacht hun financiële situatie vóór het ongeval.
Het meenemen van niet-verantwoorde inkomsten bij de schadebegroting kan gevolgen hebben op fiscaal gebied. Of het verstandig is om deze inkomsten te betrekken in de begroting van de schade door het verlies van verdienvermogen hangt af van de specifieke situatie. Daarom is het cruciaal dat slachtoffers zich goed laten adviseren door een ervaren (ASP) letselschadeadvocaat.
Hoe gaat de ASP hiermee om?
De ASP volgt de ontwikkelingen nauwlettend en blijft zich inzetten voor slachtoffers van personenschade. Zij moedigt slachtoffers aan om goed geïnformeerd keuzes te maken en blijft haar leden ondersteunen met informatie over dit onderwerp.