Letselschade is de lichamelijke of geestelijke schade die u lijdt naar aanleiding van bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een arbeidsongeval of een medische fout. Het regelen van een letselschadezaak is in veel gevallen een gecompliceerd proces met aanhoudende discussies waarbij emoties hoog kunnen oplopen.
Fonds van € 62,5 miljoen voor slachtoffers ernstige beroepsziekten
Geplaatst op
08-12-2020
Vermoedelijk kunnen mensen die ziek zijn geworden door het werken met gevaarlijke stoffen vanaf juli 2022 op een tegemoetkomingsregeling een beroep doen. Er wordt namelijk een speciaal fonds van € 62,5 miljoen in het leven geroepen.
Een gedeelte van het fonds is bedoeld voor de uitvoering van de regeling. Staatssecretaris Bas van ’t Wout schrijft aan de Tweede Kamer: “Met de tegemoetkoming geeft het kabinet erkenning aan het leed dat door deze beroepsziekten wordt veroorzaakt.” Oud-minister Bruno Bruins voor Medische Zorg gaat onderzoeken hoe zo snel mogelijk kan worden gekomen tot een ‘adequate en werkbare lijst’ van aan gevaarlijke stoffen gerelateerde beroepsziekten. Deze lijst moet dienen als een van de fundamenten van de regeling.
Het fonds wordt opgericht naar aanleiding van het rapport van de commissie-Heerts. Deze commissie onderzocht hoe slachtoffers van beroepsziekten door blootstelling aan gevaarlijke stoffen adequater kunnen worden geholpen. Slachtoffers lukt het meestal maar moeilijk om schade op hun (ex-)werkgever te verhalen. De staatssecretaris laat weten dat de regeling duidelijk en goed uitvoerbaar moet zijn, waardoor slachtoffers snel weten waar zij aan toe zijn.
Een onderzoek naar arbeidskrachten die op een NS-werkplaats in Tilburg in aanraking kwamen met het kankerverwekkende chroom-6 was aanleiding voor het kabinet om de commissie op touw te zetten. Jaarlijks komen meer dan 4.000 mensen om het leven door beroepsziekten. Het schadefonds wordt gefinancierd met een verhoging van de premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof). Deze premie wordt betaald door alle werkgevers. Er wordt verwacht dat er jaarlijks maximaal 2.500 tegemoetkomingen worden gedaan.