Geen erkenning aansprakelijkheid bij merendeel medische missers

In minder dan de helft van de zaken rondom medische missers wordt aansprakelijkheid erkend. Dit meldt consumentenprogramma Radar. Het tv-programma laat weten dat er in 2020 zo’n 1.350 medische claims werden ingediend. Daarvan werd nog geen 50 procent toegewezen. De gemiddelde vergoeding ligt rond € 51.000. De totale schadelast aan medische missers bedroeg tussen 2007 en 2016 bijna € 230 miljoen. Deze schadelast neemt jaarlijks toe.

In de praktijk blijkt medische aansprakelijkheid lastig te bewijzen. Gedegen onderzoek moet uitwijzen of het letsel door de medische ingreep is ontstaan. In het televisieprogramma komt Femke Sprenkeling-Möller aan het woord. Haar arm raakte na een routinematige kijkoperatie verlamd doordat de arts een zenuw doorsneed. De vrouw schakelde eind juli 2015 rechtsbijstandsverzekeraar DAS in om het ziekenhuis aansprakelijk te stellen. Het ziekenhuis wees de claim echter af, waarna DAS de werkzaamheden staakte. Volgens zowel het ziekenhuis als de rechtsbijstandsverzekeraar is medisch verwijtbaar handelen niet bewezen. Daarop heeft Sprenkeling-Möller een letselschadeadvocaat ingeschakeld. Hoewel de advocaat meldt dat de zaak complex is, ziet deze voldoende mogelijkheden om de zaak voort te zetten. 

In de uitzending gaf stichting Letselschade en Gerechtigheid aan dat letselschadezaken sneller afgehandeld moeten worden. Ook laat de stichting weten dat rechtsbijstandsverzekeraars in de eerste paar jaar vaak niet de juiste keuzes maken qua aanpak. Volgens woordvoerder Maarten Brekelmans is soms het dossier te ingewikkeld voor een basis-jurist die dit moet beoordelen. Of rijzen de kosten de pan uit wanneer externe juristen, adviseurs en deskundigen ingeschakeld moeten worden. Ook traineren volgens hem veel verzekeraars letselschadezaken. Iets wat ook de ASP erkent. De ASP wil hierbij aanvullen dat zeker bij medische aansprakelijkheid de hulp van een ASP-advocaat onontbeerlijk is.

Deel deze pagina