Gemeenten draaien op voor kosten letselschade

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat verzekeraars gemeenten laten opdraaien voor letselschadekosten die deze zelf zouden moeten betalen. Denk aan kosten voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp aan mensen die blijvend letsel opliepen door een verkeers- of bedrijfsongeval.

Eerst naar gemeente onlogisch

Letselschadeslachtoffers verhalen normaliter de schade via de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker van het ongeval. Verzekeraars wijzen in de praktijk slachtoffers op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van hun gemeente. Zo staat in de Handreiking Zorgschade van de Letselschade Raad, waarin onder andere verzekeraars zijn vertegenwoordigd, dat in bepaalde letselschadezaken in eerste instantie moet worden gekeken of zorg uit publieke middelen kan worden betaald. Echter, juridisch gezien hoeven slachtoffers zich helemaal niet eerst tot de gemeente te wenden voor een beroep op ondersteuning via de WMO, om vervolgens naar de aansprakelijkheidsverzekeraar te kunnen gaan.

Letselschadeslachtoffer gedupeerd

De WMO is een regeling die ervoor moet zorgen dat gemeenten ondersteuning bieden aan hulpbehoevenden. Hierdoor kunnen deze mensen langer thuis wonen. Volgens diverse gemeenten, advocaten en specialisten maken verzekeraars misbruik van belastinggeld door slachtoffers naar gemeenten te verwijzen. De gemeenten zijn ontstemd en vinden dat de opstelling van de verzekeraars onnodig veel geld en tijd kost. Hierdoor komen slachtoffers in ingewikkelde, langdurige procedures terecht. Gemeenten kunnen via het zogenoemde regresrecht de kosten die ze maken voor letselschadeslachtoffers op verzekeraars verhalen. In de praktijk gebeurt dit echter zelden. Volgens de gemeenten is het proces te duur en ingewikkeld. Slachtoffers worden hierdoor gedupeerd. 

Afkoopsom eerder ook ontoereikend

Vooralsnog is het onduidelijk hoeveel geld gemeenten kwijtraken door ongewenste verwijzingen. Veel gemeenten houden de reden voor WMO-aanvragen niet bij. Daardoor is het ook niet helder of schade kan worden verhaald op de verzekeraar. Eerder ontvingen gemeenten een jaarlijkse afkoopsom van verzekeraars om letselschadekosten van hun inwoners te vergoeden van 12 miljoen euro per jaar. Hiervan werd destijds ook al gezegd dat het bedrag te laag was om de daadwerkelijke letselschadekosten te dekken.

Deel deze pagina