Meer letsel door vuurwerk dan vorig jaar

Het expertisecentrum VeiligheidNL meldt dat het aantal vuurwerkslachtoffers is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Er raakten rond de jaarwisseling ongeveer 1.300 mensen gewond.

Dat zijn er ruim 100 meer dan het jaar hiervoor. Ruim de helft van de vuurwerkslachtoffers was omstander. Het RTL Nieuws laat weten dat ook het aantal mensen met oogletsel door vuurwerk is gestegen. Dit jaar zijn er 168 mensen met oogletsel. Vorig jaar waren dat er nog 36 minder.

In bepaalde gevallen kunnen vuurwerkslachtoffers hun schade verhalen. Bijvoorbeeld wanneer iemand letsel oploopt door vuurwerk dat een gebrek vertoont. Dan is mogelijk de producent van het vuurwerk aansprakelijk. Ook wanneer omstanders geraakt worden door illegaal vuurwerk kan de veroorzaker in sommige gevallen aansprakelijk worden gesteld. Of iemand aansprakelijk is voor schade als gevolg van afgestoken vuurwerk, hangt sterk af van de omstandigheden. Een gespecialiseerde ASP-letselschadeadvocaat kan u hierover adviseren.

Het kabinet heeft overigens 10 januari 2020 besloten om de verkoop en het afsteken van vele soorten consumentenvuurwerk aan banden te leggen. Volgende jaarwisseling moet de maatregel al ingaan. Hoewel er nog geen concrete uitspraken over het vuurwerkverbod zijn gedaan, verwacht men dat knalvuurwerk en vuurpijlen worden verboden. Bijna een half miljoen Nederlanders hebben inmiddels de petitie voor een vuurwerkverbod getekend.

Deel deze pagina