Letselschade is de lichamelijke of geestelijke schade die u lijdt naar aanleiding van bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een arbeidsongeval of een medische fout. Het regelen van een letselschadezaak is in veel gevallen een gecompliceerd proces met aanhoudende discussies waarbij emoties hoog kunnen oplopen.
Wat te doen bij letselschade door gladheid?
Geplaatst op
01-02-2017
Sneeuw en ijzel hebben de afgelopen weken voor veel ongelukken op de Nederlandse wegen gezorgd. Zo meldde het ANP op zaterdagavond 7 januari jl. meer dan 450 ongelukken, veroorzaakt door gladheid. Maar wie kunt u aansprakelijk stellen wanneer u een ongeluk heeft gehad door gladheid op de weg?
Winters weer zorgt ieder jaar voor vele verkeersongelukken. Gladheid is aanleiding voor de nodige valpartijen en aanrijdingen. Niet voor niets is dit jaar al enkele malen code oranje, en zelfs code rood, afgegeven door bevroren wegdekken en gladde wegen. Veelal is er bij een ongeval of valpartij sprake van ‘eigen schuld’. In dat geval kunt u niemand aansprakelijk stellen voor eventueel letsel. Artikel 174 BW van het wetboek zegt echter dat ‘de bezitter van een opstal die niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen, en daardoor gevaar voor personen of zaken oplevert, wanneer dit gevaar zich verwezenlijkt, aansprakelijk is.’ In geval van een gladde straat of stoep is de gemeente, provincie of het rijk de bezitter. Dit wordt echter niet in alle gevallen gezien als ‘gebrekkige opstal’.
De gemeente kan bijvoorbeeld wel aansprakelijk worden gesteld wanneer er een strooiplan is waarvan is afgeweken. In dit plan zijn belangrijke wegen, vrijliggende fietspaden en busbanen opgenomen. De wegbeheerder aansprakelijk stellen? Dan zult u moeten aantonen dat deze niet aan de zorgplicht heeft voldaan. Bent u aangereden of gevallen door iemand anders’ schuld bij gladheid? Dan kunt u deze persoon aansprakelijk stellen. Indien u als gevolg van een aanrijding door gladheid letselschade heeft opgelopen door de schuld van een ander, dan kunt u deze schade op de tegenpartij verhalen. Alle inzittenden van een auto (waaronder de chauffeur) kunnen letselschade claimen op de verzekering als er een SVI-verzekering op de auto is afgesloten. Meestal ook wanneer u de schade zelf heeft veroorzaakt.
Schakel een ASP-letselschadeadvocaat in die u bij kan staan in geval van letselschade naar aanleiding van gladheid.