ASP: stijging van autoverzekeringspremies niet te wijten aan de hoge advocaatkosten

Het NOS Journaal meldde onlangs dat verzekeraars de stijging van de premies van de autoverzekering wijten aan de hoge advocaatkosten die worden gevorderd.

Op BNR Nieuwsradio en op RTL Nieuws gaf Independer aan dat met name de duurdere elektronica in auto’s ertoe leidt dat in vijf jaar tijd de gemiddelde schade van € 1.200 naar €  1.900 is gestegen. Ook meldde Independer dat de toezichthouder al jaren aandringt op verhoging en dat de uitkering van letselschades stijgen. De advocaten van de ASP zijn het hiermee oneens.

Zolang het slachtoffer en de verzekeraar met elkaar in gesprek zijn en niet procederen, moet de verzekeraar de kosten van rechtsbijstand aan het slachtoffer vergoeden. Dit is bij wet geregeld ter bescherming van het slachtoffer (artikel 6:96 lid 2 sub c van het Burgerlijk Wetboek). Op 1 juli 2010 de Wet is de deelgeschilprocedure voor letsel- en overlijdensschade in werking is getreden. Door deze wet kan een slachtoffer op een klein onderdeel in de schaderegeling de rechter te hulp roepen als hij er met de verzekeraar niet uitkomt. De rechter kan op grond van deze wet bepalen dat de redelijke kosten die het slachtoffer in die korte procedure heeft gemaakt, door de verzekeraar moeten worden betaald.

Uit het jaarverslag van het Verbond van Verzekeraars is gebleken dat advocaatkosten geen noemenswaardig onderdeel van de kostenstijging zijn. Volgens de ASP geven de verzekeraars in de media dan ook bewust een verkeerde voorstelling van zaken omtrent de advocaatkosten.

Deel deze pagina