Beroepsziekte vaak niet tijdig (h)erkend

Een zieke oud-werkneemster van een Nederlandse kabelfabriek gaat in beroep tegen het vonnis van de rechtbank. Volgens de rechter is er geen duidelijk verband tussen de longziekte van de vrouw en het werken met schadelijke stoffen in de fabriek.

Fabrieksmedewerker mogelijk langdurig blootgesteld aan schadelijke stoffen

De medicus van de vrouw ziet echter een duidelijk verband tussen haar aandoeningen en de arbeidsomstandigheden in de fabriek. De zaak van de zieke vrouw loopt al sinds 2015.

Mensen met een beroepsziekte die hun (ex-)werkgever aansprakelijk willen stellen, moeten dit kunnen bewijzen. Vaak is dit een lange en juridisch zware weg. Meer dan een miljoen Nederlanders komt op het werk in aanraking met gevaarlijke stoffen. In totaal overlijden er ieder jaar zo’n 3.000 mensen doordat zij tijdens hun werk aan gevaarlijke stoffen zijn blootgesteld. Momenteel is er een voorstel ingediend voor een tegemoetkomingsregeling die de procedure voor de erkenning van een beroepsziekte moet verbeteren. Met de regeling krijgen (ex-)werknemers met een ernstige ziekte die veroorzaakt is door het werken met gevaarlijke stoffen een eenmalige financiële tegemoetkoming van maximaal € 21.847. De regeling die op 1 juli 2022 in werking moet treden, geldt voor zowel werknemers als zzp’ers.

Bedrijfsartsen moeten een beroepsziekte melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Echter, bedrijfsartsen, werkgevers en werknemers hebben nog altijd geen goed en volledig beeld van beroepsziekten. Daardoor worden veel beroepsziekten niet als zodanig (h)erkend. Met als gevolg dat veelberoepsziekten niet tijdig worden gesignaleerd of gemeld.

Deel deze pagina