Betere hulp voor politiemedewerkers met PTSS

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en de korpsleiding van de politie hebben vastgesteld dat de ondersteuning van politiemedewerkers die tijdens hun werk letsel oplopen, moet verbeteren. Ook moet de afhandeling van letselschadezaken sneller plaatsvinden. Op deze manier wordt de druk op de politiemedewerkers verminderd. Re-integratie bij de politie blijft daarbij het uitgangspunt.

Verzekerd van goede zorg

De nieuwe aanpak moet zorgen voor betere ondersteuning en begeleiding. De korpsleiding, de vakorganisaties, de minister van JenV en de COR dragen gezamenlijk zorg voor verbetering van de voorzieningen. Niet alleen worden afspraken gemaakt over de uitvoering, ook wordt een plan ontwikkeld voor afhandeling van individuele zaken, benodigde zorg en toegekende aanspraken. Zo moeten politiemedewerkers die risicovolle werkzaamheden verrichten direct goede zorg, aandacht en ondersteuning krijgen, zodat ze zich kunnen richten op herstel en re-integratie.

Direct aanspraak op voorzieningen

Word beroepsgerelateerd letsel gemeld? Dan maakt de medewerker meteen aanspraak op voorzieningen wanneer deze een bijdrage leveren aan mogelijk herstel. Blijkt later dat er geen verband is tussen het letsel en beroepsuitoefening? Dan worden de extra voorzieningen stopgezet. Wanneer smartengeld wordt toegekend, dan wordt de hoogte van het smartengeld afgestemd op hetgeen maatschappelijk gebruikelijk is.

Hoogrisicoberoep

Het werk van politiemedewerker is een zogenoemd hoogriscoberoep. Ingrijpende situaties die lichamelijk en emotioneel grote impact kunnen hebben, komen met enige regelmaat voor. Dergelijke gebeurtenissen kunnen bijvoorbeeld leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Deel deze pagina