FNV wil op korte termijn fonds voor zorgpersoneel met Long COVID

Eind februari maande de FNV minister Helder van Langdurige Zorg en Sport per brief om op korte termijn een fonds in het leven te roepen voor zorgpersoneel met langdurige COVID-19-klachten. Deze week herhaalde de vakbond de oproep.

Long Covid

Volgens de FNV staan banen en inkomsten van ruim 900 mensen op de tocht. Niet alleen stromen bij het UWV WIA-aanvragen binnen, ook meldden duizenden mensen zich bij een speciaal meldpunt van de FNV voor mensen met Long COVID. Ook hebben de eerste zorgmedewerkers hun werkgever aansprakelijk gesteld voor schade als gevolg van het oplopen van Long COVID.

De FNV pleit voor een tegemoetkomingsfonds voor mensen met Long Covid, vergelijkbaar met het fonds dat in het verleden voor schildersziekte (OPS) en asbestslachtoffers werd opgericht. Volgens de Nederlandse vakbond heeft het ministerie zich bij haar veiligheidsbeleid in het eerste half jaar van de pandemie laten leiden door het tekort aan beschermingsmiddelen op de werkplek. Daarmee is het medeverantwoordelijk voor het zorgpersoneel dat nu te maken heeft met de financiële gevolgen van Long COVID.

In 2020 was COVID-19 overigens de meest gemelde beroepsziekte. Deze meldingen kwamen onder andere van verpleeg- en verzorgingshuizen (48%) en ziekenhuizen (30%). De besmettingen ontstonden in de helft van de gevallen doordat werknemers beroepshalve onbeschermd in de buurt van een besmet persoon waren geweest. Recent onderzoek wijst uit dat in Nederland ruim twaalf procent met COVID-19 besmette personen drie maanden na besmetting nog minstens één nieuwe of verergerde lichamelijke klacht heeft. Minister Helder heeft onlangs een subsidieregeling voor zorgmedewerkers met Long COVID aangekondigd, maar volgens de FNV moet er meer gebeuren.

Deel deze pagina