Letselschade is de lichamelijke of geestelijke schade die u lijdt naar aanleiding van bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een arbeidsongeval of een medische fout. Het regelen van een letselschadezaak is in veel gevallen een gecompliceerd proces met aanhoudende discussies waarbij emoties hoog kunnen oplopen.
Fonds Slachtofferhulp en ASP maken zich zorgen over slachtofferrechten in tijden van corona
Geplaatst op
19-06-2020
Het coronavirus heeft de rechtspraak ernstig vertraagd. Naar schatting zijn op dit moment zo’n 40.000 rechtszaken uitgesteld. Fonds Slachtofferhulp heeft onderzoek gedaan onder slachtoffers en advocaten van slachtoffers. Hieruit blijkt dat rechters in de praktijk verschillende beslissingen aangaande rechtszaken nemen.
Op dit moment vindt communicatie rondom rechtszaken vaak telefonisch, via een online videogesprek of schriftelijk(e procedures) plaats. Nog altijd vinden er weinig fysieke zittingen plaats. En als deze plaatsvinden is slechts een beperkt aantal mensen welkom. Volgens het Fonds worden slachtoffers en hun advocaten te weinig gekend in deze beslissing. Ook laat het Fonds weten dat een one size fits all aanpak niet werkt. Er moet volgens het Fonds meer naar het slachtoffer worden geluisterd. Daarbij moet worden gekeken naar zijn of haar specifieke behoeftes en mogelijkheden op het vlak van communicatie. Soms is videobellen een optie, andere keren zijn creatieve ‘anderhalvemeteroplossingen’ meer geschikt. Daarnaast is het essentieel dat er in overleg met het slachtoffer en de advocaat wordt gezocht naar een passende werkwijze.
Voor corona was er al een flinke achterstand in de rechtspraak. Hierbij kwamen slachtofferrechten vaak in de knel. Daarom vroeg Fonds Slachtofferhulp vorig jaar in de Tweede Kamer aandacht voor het niet naleven van slachtofferrechten. Het Fonds is bang dat dit nu nog verder onder druk komt te staan. Ook advocaten maken zich zorgen. Zij zijn bang zijn dat belangrijke gesprekken tussen het slachtoffer en de Officier van Justitie zullen worden geschrapt. Daarnaast vinden zij de communicatie vanuit OM en rechtbanken matig. Niet alleen is de informatievoorziening vaak onvolledig, laat of onduidelijk, ook werd in een aantal gevallen een zitting vlak voor aanvang afgezegd. ASP maakt zich ook zorgen om het in het gedrang komen van de slachtofferrechten. Enerzijds vanwege het uitstellen van de strafzaken. Anderzijds door het niet aanwezig kunnen of mogen zijn van nabestaanden en slachtoffers bij strafzaken. Dit terwijl zij wel procespartij zijn in de strafprocedure.