Letselschade is de lichamelijke of geestelijke schade die u lijdt naar aanleiding van bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een arbeidsongeval of een medische fout. Het regelen van een letselschadezaak is in veel gevallen een gecompliceerd proces met aanhoudende discussies waarbij emoties hoog kunnen oplopen.
Hersenletsel op jongere leeftijd leidt tot sociale en gezondheidsproblemen
Geplaatst op
04-10-2016
Wanneer een kind traumatisch hersenletsel heeft opgelopen, dan kan dit blijvende gevolgen hebben. Zo hebben kinderen met dergelijk letsel meer kans om op latere leeftijd sociale en gezondheidsproblemen te ontwikkelen.
Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford. Gegevens van ruim een miljoen Zweden die tussen 1973 en 1985 zijn geboren, werden bekeken en vergeleken. 9 procent van de onderzochte personen liep voor zijn 25e levensjaar traumatisch hersenletsel op. Van deze 9 procent was bij de meerderheid sprake van mild letsel, denk aan een hersenschudding. Uit het onderzoek bleek dat deze groep meer kans heeft om op volwassen leeftijd arbeidsongeschikt te raken. Ook maakt de groep minder snel zijn school af in vergelijking met volwassenen die geen hersenletsel in hun jeugd opliepen. Daarnaast blijkt ook de kans op psychische aandoeningen groter; twee keer zo vaak belanden ze in het ziekenhuis wegens psychische problemen. Overigens werd niet alleen het letsel, maar ook leeftijd en geslacht in het onderzoek meegenomen. Genen blijken ook een kleine rol te spelen als het gaat om het ontwikkelen van de problemen. De reden voor de gevolgen van traumatisch hersenletsel op latere leeftijd blijft echter onduidelijk. Ouders dienen tijdens de jeugdjaren daarom extra alert te zijn wanneer bijvoorbeeld een kind een hoofdwond oploopt. Niet voor niets pleiten de onderzoekers voor meer aandacht voor de preventie van traumatisch hersenletsel.