Letselschade is de lichamelijke of geestelijke schade die u lijdt naar aanleiding van bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een arbeidsongeval of een medische fout. Het regelen van een letselschadezaak is in veel gevallen een gecompliceerd proces met aanhoudende discussies waarbij emoties hoog kunnen oplopen.
Letselschadetraject verzekeraars vaak te lang en complex
Geplaatst op
02-03-2016
Het tv-programma De Monitor van de KRO meldt dat verzekeraars steeds kritischer worden op het uitkeren van schadevergoedingen in geval van letselschade. Het onderzoeksprogramma deelde deze conclusie mede na een oproep op zijn website waarna vele meldingen van zowel letselschadeslachtoffers als letselschadeadvocaten binnenstroomden.
De Monitor rapporteert dat een aantal letselschadeadvocaten zelfs de noodklok luidt. Zo wordt gesteld dat letselschadeslachtoffers vaak een lange adem moeten hebben voordat zij een schadevergoeding of smartengeld krijgen. Het duurt al gauw 1,5 tot 2 jaar voordat het duidelijk is wat de medische eindsituatie van het letselschadeslachtoffer is. Sommige letselschadeslachtoffers raken moegestreden doordat verzekeraard schadeposten eindeloos lang betwisten. Op de website van De Monitor pleit een letselschadeadvocaat ervoor om het letselschadetraject zo kort mogelijk te houden en vraagt verzekeraars om niet alles ter discussie te stellen.
De conclusies van De Monitor sluiten aan bij een onlangs gepubliceerde uitspraak van het Gerechtshof Den Haag. Verzekeraar London diende een beroepschrift in dat zich richtte tegen een beschikking van de rechtbank in Rotterdam. Een dierenarts was namelijk een ongeval overkomen waarbij hij letsel aan de knie opliep. De persoon in kwestie was verzekerd bij London. London erkende de aansprakelijkheid van het ongeval. Partijen traden met elkaar in overleg om de vraag of de klachten aangemerkt moesten worden als gevolg van het ongeval en of deze tot beperkingen leiden. Een door beide partijen ingeschakelde chirurg-traumatoloog onderzocht de kwestie en beaamde het; de klachten waren inderdaad ontstaan door het ongeval en hierdoor kon de dierenarts zijn werk niet meer goed uitoefenen. London betwiste echter het oordeel van de chirurg-traumatoloog en verzocht de rechtbank om een voorlopig deskundigenbericht te gelasten met benoeming van een andere orthopedisch chirurg. Het hof was echter in het kader van deze procedure van oordeel dat de bevindingen van de door London zelf ingeschakelde chirurg-traumatoloog voldoende consistent, onderbouwd en toetsbaar waren en wees daarom, net als de rechtbank eerder, het verzoek van London om een nieuwe deskundige te benoemen af.