Meer juridische bescherming voor zorgpersoneel

Hoogleraren Arbeidsrecht in Leiden Barend Barentsen en Stefan Sagel melden in NRC Handelsblad dat zorgpersoneel betere rechtsbescherming moet krijgen. Inmiddels zijn er zeker negen zorgmedewerkers aan Covid-19 overleden, honderden met het virus opgenomen en duizenden besmet. Wanneer zorgpersoneel besmet raakt, is het onzeker of schade wordt vergoed.

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om voor werknemers een zo veilig en gezond mogelijke arbeidssituatie te creëren. Als de werkgever tekortschiet in deze zorgplicht, dan kan hij aansprakelijk worden gesteld. Werknemers in de zorg lopen echter tegen veel juridische kwesties aan. Zo moeten zij aantonen dat ze op het werk besmet zijn geraakt. Ook moet worden vastgesteld of de werkgever de zorgplicht heeft geschonden. Op dit moment zijn fysieke beschermingsmiddelen beperkt voorradig en worden deze op landelijk niveau verdeeld. Bovendien heeft het RIVM enkele weken geleden gemeld dat mondkapjes weinig baat hadden. Of dit werkgevers ontslaat van hun eigen verantwoordelijkheid is nog geen uitgemaakte zaak.

Volgens Barentsen en Sagel is de situatie met betrekking tot aansprakelijkheid ingewikkeld. Een oplossing in de vorm van rechtsbescherming is naar hun idee noodzakelijk. Bijvoorbeeld in de vorm van een fonds dat besmette zorgmedewerkers of hun nabestaanden kan compenseren op laagdrempelige wijze.

Deel deze pagina