Minder slachtoffers door afsteken vuurwerk

Opnieuw is er een daling te zien als het gaat om vuurwerkslachtoffers. Uit onderzoek van VeiligheidNL en de NOS blijkt dat er gedurende de jaarwisseling 2015/2016 wegens vuurwerkletsel 482 mensen op de spoedeisende hulp zijn beland. Dit zijn er bijna honderd minder dan vorig jaar; een daling van maar liefst 16 procent. Wel was de ernst van het letsel heviger. Zo werden er meer mensen blind aan een oog.

Letselschade door vuurwerk

Wanneer u zelf letselschadeslachtoffer bent geworden door (illegaal) afgestoken vuurwerk, kunt u uitsluitend iemand aansprakelijk stellen wanneer u kunt aantonen dat het betreffende vuurwerk ondeugdelijk was of iemand onjuist heeft gehandeld. U kunt hierbij denken aan vuurwerk dat niet in de lucht, maar op de grond ontploft is, of vuurwerk dat door onveilig handelen schade heeft berokkend.
 

Aansprakelijkheid vuurwerk

Er is sprake van aansprakelijkheid wanneer iemand anders bij het afsteken van vuurwerk onvoldoende veiligheid in acht heeft genomen. Denk aan het feit dat iemand te dicht bij u in de buurt (zwaar) vuurwerk heeft afgestoken, er letsel is ontstaan door illegaal vuurwerk of zelfs iets naar u heeft gegooid.
 

Schadeclaim vuurwerkletsel

Ook wanneer er professioneel vuurwerk is afgestoken, bijvoorbeeld gedurende een vuurwerkshow, en er daardoor sprake is van letsel, kunt u de organisatoren ervan aansprakelijk stellen. Vervolgens kunt u een schadeclaim indienen. Er dient in zulke gevallen zo veel mogelijk bewijs te worden verzameld. Gegevens van eventuele getuigen dienen te worden genoteerd. De letselschadeadvocaten van de ASP vertellen u graag meer.

Deel deze pagina