Letselschade is de lichamelijke of geestelijke schade die u lijdt naar aanleiding van bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een arbeidsongeval of een medische fout. Het regelen van een letselschadezaak is in veel gevallen een gecompliceerd proces met aanhoudende discussies waarbij emoties hoog kunnen oplopen.
Piloot onwel door ‘fume event’ tijdens landing
Geplaatst op
18-03-2020
Afgelopen januari raakte een co-piloot van British Airways onwel tijdens een landing op luchthaven Londen Heathrow. De co-piloot had naar alle waarschijnlijkheid te veel vliegtuiggassen ingeademd.
Uit onderzoek van de BBC blijkt dat de piloot een sterke geur opmerkte. Toen de man de co-piloot aansprak, reageerde deze niet meer. De co-piloot was onwel geworden door inademing van gassen. Bij een zogenoemd ‘fume event’ dringt er plotseling giftige lucht de cabine binnen.
Aerotoxisch syndroom
Op grote hoogte is de lucht koud en ijl, waardoor er verse lucht via de vliegtuigmotoren naar binnen moet worden gezogen. Eenmaal binnen wordt de lucht verwarmd en samengedrukt. Hierbij kunnen er piepkleine oliedruppeltjes in de luchtstroom terechtkomen. Door het inademen van de deeltjes kun je misselijk worden, geestelijk minder goed functioneren, gedesoriënteerd raken en zelfs spierkracht verliezen. Wie een enkele keer vliegt, hoeft hier niet per se last van te hebben. Maar als iemand veelvuldig vliegt kunnen er ook op lange termijn klachten ontstaan. Dan kan er sprake zijn van het ‘aerotoxisch syndroom’.
Beroepsziekte cabinepersoneel
Veel cabinepersoneel maakt zich zorgen. Op dit moment worden ‘fume events’ namelijk nog weinig tot niet geregistreerd. Naar schatting vinden er echter alleen al in de Verenigde Staten vijf incidenten per dag plaats. Doordat de incidenten niet worden vastgelegd is het lastig om deze aan gezondheidsklachten te koppelen. Inmiddels ontwikkelt Pall Aerospace uit naam van Easyjet een filter om toxische stoffen uit de lucht te filteren. Boeing is al afgestapt van het systeem dat lucht via de motoren aanzuigt. Het is onbekend welke maatregelen luchtvaartmaatschappijen verder treffen. De BBC meldt dat zij British Airways, Easyjet, Lufthansa en Ryanair om een reactie hebben gevraagd. Geen van de maatschappijen was echter bereikbaar voor commentaar.