Schadevergoeding voor aangereden beveiliger niet op dader verhaald

Een verzekeraar van jonge automobilist moet een beveiliger van het ROC in Tilburg ruim 35.000 euro betalen.

De automobilist had de beveiliger met opzet aangereden. Maar omdat de opzetclausule in de verzekeringspolis onduidelijk was, kon de verzekeraar het bedrag niet op de veroorzaker verhalen. Een kantonrechter stelde de verzekeraar namelijk in het ongelijk.

Veroordeling voor mishandeling

Het voorval vond plaats medio 2014. Toen de beveiliger een jonge automobilist op het terrein van het ROC een stopteken gaf, trapte deze het gaspedaal in. De jongeman reed de beveiliger expres aan, waarop de veroorzaker ervandoor ging. Kort daarna werd de veroorzaker door de politie opgespoord. De politierechter veroordeelde de jonge automobilist voor de mishandeling.

Met opzet veroorzaakte letselschade

De verzekeraar keerde vervolgens ruim 35.000 euro uit. Omdat er sprake was van opzettelijk veroorzaakte letselschade, wilde de verzekeraar het bedrag op de verzekerde verhalen. Echter, volgens de kantonrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant hoeft de man het geldbedrag niet terug te betalen. Volgens de rechter had de jongeman namelijk niet het doel om letsel te veroorzaken. Hij accepteerde wel een eventueel risico van de aanrijding.

Onduidelijke opzetclausule

De opzetclausule van de verzekeraar maakte onvoldoende duidelijk welke gradatie van opzet is uitgesloten van dekking, aldus de kantonrechter. Daarom was de clausule in de zaak niet van toepassing. Dat was anders geweest wanneer de verzekeraar nadrukkelijk letselschade door alle gradaties van opzet had uitgesloten. De verzekeraar beraadt zich inmiddels op een hoger beroep. Zo moet worden voorkomen dat automobilisten in de toekomst mensenlevens in gevaar brengen op kosten van een verzekeraar.

Deel deze pagina