Toename letsel tijdens wintersportsportseizoen

Tijdens de voorjaarsvakantie gaan er zo’n 400.000 mensen op wintersport. Alleen al dit wintersportseizoen kwamen er circazeshonderd meldingen van ongelukken binnen.

Volgens de ANWB is er vaker de hulp ingeroepen van de alarmcentrale dan voorgaande jaren. De Nederlandse organisatie voor verkeer en toerisme meldt ook dat letsel met name wordt veroorzaakt door drukte op de skipistes. Eurocross Assistance, een Nederlandse alarmcentrale voor wereldwijde medische hulpverlening, geeft bovendien aan dat de ernst van het letsel steeds heviger lijkt te worden. Hoewel artsen veel mensen zien met een bekkenbreuk, wervelfractuur of gescheurde milt, neemt het aantal hersenschuddingen af. Nog altijd komen gebroken onderbenen, schouderbreuken en kniebandletsel veelvuldig voor. Eurocross is voornemens om de oorzaken van de toename te onderzoeken. Dit doet de instantie in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum.

Wordt het ski-ongeval door iemand anders veroorzaakt? Dan kan diegene aansprakelijk worden gesteld. Materiële en immateriële schade, veroorzaakt door iemand anders, kan vervolgens op deze persoon worden verhaald. Los van gedragsregels kunnen omstandigheden, die tot bijvoorbeeld een ski-ongeval leidden, in het oordeel van de rechter worden meegenomen, zoals drukte op de piste of weersomstandigheden. Wanneer echter uit onderzoek blijkt dat de veroorzaker van het ongeluk zich niet aan de FIS-pisteregels heeft gehouden, kan hij strafrechtelijk vervolgd worden. FIS staat voor 'Fédération Internationale de Ski’, die verkeersregels voor op de piste heeft opgesteld.

Deel deze pagina