Verplichting bijhouden blootstelling gevaarlijke stoffen genegeerd

Uit recent onderzoek blijkt dat slechts zeven procent van de organisaties een volledige beoordeling en toetsing deed voor alle gevaarlijke stoffen waarmee binnen deze organisaties wordt gewerkt. Maar liefst 70 procent heeft bovendien geen enkele blootstellingsbeoordeling uitgevoerd. Ook negeren werkgevers massaal de verplichting om bij te houden welke werknemers worden blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen, zoals chroom-6 en ethanol.

Chroom-6

De gevaarlijke stof chroom-6 is al enige jaren in opspraak. Zo heeft onder andere Defensie-personeel decennialang risico gelopen op blootstelling aan de kankerverwekkende stof. De legerleiding liet voornamelijk in de jaren ‘70 en ‘80 na personeel voldoende te beschermen. Vanaf de jaren ‘90 verbeterde de situatie. Al eerder konden (oud-)militairen die onbeschermd met chroom-6 hebben gewerkt, zich registreren. Tot nu toe deden 4.000 mensen dit. Echter, mogelijk kwamen veel meer werknemers in aanraking. In de periode van 1970 tot 2015 werkten namelijk zo’n 850.000 mensen bij Defensie.

Ethanol

Verder is onlangs gebleken dat werknemers die beroepsmatig in aanraking komen met handgels met ethanol, een iets grotere kans op borstkanker hebben. Ethanol heeft eigenschappen waardoor het ziekten kan veroorzaken, zoals kanker of een verminderde vruchtbaarheid. Het RIVM beoordeelde op verzoek van de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid de gezondheidsrisico’s van handgels met ethanol.

Beroepsziekten in Nederland

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 30.000 werknemers met een beroepsziekte te maken. In totaal telt ons land op jaarbasis 4.100 doden die voortijdig overlijden aan werkgerelateerde aandoeningen. De SER-subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek (GSW) moet adviseren over grenswaarden voor kankerverwekkende en mutagene stoffen zonder drempelwaarde, en inhaleerbare allergene stoffen waarvoor geen veilige drempelwaarde kan worden vastgesteld. Volgens de FNV is echter het plan om samen met werkgevers de grenswaarden voor werk met gevaarlijke stoffen te bepalen mislukt. Daarom overweegt de FNV zich uit de SER-commissie terug te trekken.

Deel deze pagina